Waar staat ATEX voor en waarom zijn de stofzuigers zo duur?

Werkt u met explosiegevaarlijke stoffen of gassen en heeft u door een adviesbureau een analyse laten uitvoeren? Indien u een ATEX stofzuiger dient aan te schaffen vormt dat een behoorlijke investering in de veiligheid van de situatie. Waarom zijn de ATEX stofzuigers zo duur en waar staat de afkorting eigenlijk voor? Het zijn vragen die we vaak krijgen, we geven u er graag antwoord op.

ATEX en de Europese richtlijnen

ATEX staat voor ATmospheres EXplosibles. Het is daarmee een Franse afkorting voor situaties die mogelijk explosief kunnen zijn, op basis van een gas of een stof. Het is het synoniem geworden voor de twee Europese richtlijnen die er gelden voor explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

ATEX is daarnaast een benaming geworden voor de stofzuigers die u kunnen helpen de stoffen of gassen af te zuigen. Hierbij is er sprake van een aantal verschillende zones. Het gaat om zone 0, 1 en 2 voor gassen en zone 20, 21 en 22 voor de stoffen. Het is op basis van het adviesrapport door het adviesbureau van belang om een geschikte ATEX stofzuiger aan te schaffen.

De kosten van een ATEX stofzuiger

De investering in een ATEX stofzuiger kan een flinke zijn. Het zijn geen goedkope stofzuigers. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat ze aan strenge eisen dienen te voldoen. De stofzuigers zijn bedoeld om potentieel gevaarlijke situaties te voorkomen. Dat betekent dat de ATEX stofzuigers op een zeer degelijke wijze in elkaar zitten en niet zomaar mankementen mogen vertonen.

Fabrikanten van ATEX stofzuigers kiezen er daarom voor om gebruik te maken van specifiek duurdere materialen, die de beste kwaliteit bieden. Het is op die manier mogelijk om aan de vereiste richtlijnen te voldoen en een apparaat te produceren dat een voldoende lange levensduur kent. Bovendien dient er voor alle ATEX stofzuigers een certificatie plaats te vinden door een onafhankelijk instituut dat de vacuümunit beoordeelt. Ook dit brengt kosten met zich mee, die de fabrikanten van ATEX stofzuigers uiteraard doorberekenen.

De juiste ATEX stofzuiger kopen

Welke ATEX stofzuiger u nodig heeft hangt af van de rapportage zoals een gespecialiseerd adviesbureau die voor u kan maken. We hebben als specialist in de stofzuigers helaas niet de mogelijkheid om u daarin te adviseren. We kennen de eigenschappen van de stofzuigers en weten in welke ruimte die geschikt zijn. Het is echter het adviesbureau dat bij u vast dient te stellen of er sprake is van explosiegevaarlijke stoffen of gassen en welke ATEX zone daar vervolgens bij past. Op basis daarvan kunnen we u helpen een keuze te maken uit de verschillende ATEX stofzuigers die er beschikbaar zijn.

Stofzuigers 230V tot 3,5 kW

Bent u op zoek naar een industriële stofzuiger? Dan is Master stofzuigers uw leverancier. Master stofzuigers levert specialistische oplossingen voor elk stofprobleem. Onze 230 V stofzuigers tot 3,5 kW zijn eenvoudig te verplaatsen en zeer wendbaar. Daarom zijn ze uitermate geschikt om te gebruiken voor de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden.

Elke 230 V stofzuiger tot 3,5 kW is standaard uitgerust met een industrieel polyester sterfilter. Er kunnen verschillende andere hoofdfilters geplaatst worden. Ook is het mogelijk om onze 230 V stofzuigers tot 3,5 kW uit te rusten met een extra veiligheidsfilter. De motoren van alle modellen zijn onafhankelijk van elkaar in te schakelen.

Stofzuigers 380V tot 12,5 kW

Onze 380 V stofzuigers tot 12,5 kW zijn makkelijk te bedienen en zijn prima geschikt voor het continu zuigen van zwaardere materialen. Standaard zijn de krachtstroom aangedreven stofzuigers van Master voorzien van een onderhoudsarme ventilator die geschikt zijn voor zware belasting en continu gebruik.

Elke 380 V stofzuiger tot 12,5 kW is standaard uitgerust met een industrieel polyester sterfilter. Er kunnen verschillende andere hoofdfilters geplaatst worden. Ook is het mogelijk om onze 380 V stofzuigers tot 12,5 kW uit te rusten met een extra veiligheidsfilter. De motoren van alle modellen zijn onafhankelijk van elkaar in te schakelen.

Perslucht aangedreven stofzuigers

Bij Master stofzuigers weten we dat de keuze voor de aanschaf en het gebruik van een industriële stofzuiger niet gemaakt kan worden zonder de juiste kennis en informatie. Onze medewerkers zijn specialisten op dit gebied en helpen u graag uw keuze weloverwogen te maken.

Onze perslucht aangedreven (enkele- en dubbele venturi) stofzuigers kunnen droge stoffen en vloeistoffen zuigen. Het grote voordeel van een perslucht aangedreven zuigunit is dat de machines geen elektrische onderdelen of bewegende delen bevatten. Is er geen elektriciteit toegestaan (bijvoorbeeld op plaatsen met een explosierisico), dan zijn perslucht aangedreven stofzuigers een uitkomst. Deze stofzuigers zijn onderhoudsarm, slijtvast en continu inzetbaar.

Vloeistofzuigers

Bent u op zoek naar een industriële stofzuiger die speciaal geschikt is voor het opzuigen van vloeistoffen? Dan is Master stofzuigers uw leverancier. Wij werken samen met speciaal geselecteerde fabrikanten om uw vloeistofprobleem op te lossen.

Wanneer regelmatig vloeistoffen moeten worden opgezogen, is het aan te raden om een stofzuiger te gebruiken die speciaal hiervoor is ontworpen. Nu is de ene vloeistof de andere niet. De keuze voor een bepaalde stofzuiger hangt mede af van de viscositeit van de te zuigen vloeistof. In bepaalde gevallen is wellicht een olie- spanenzuiger een betere oplossing voor u.

Komt u er zelf niet uit, neem dan contact op met Master stofzuigers. U krijgt direct een medewerker aan de telefoon met technische productkennis, zodat u meteen uw vragen kunt stellen.

Olie- en spanenzuigers

Ook op het gebied van olie- en spanenzuigers is Master stofzuigers uw leverancier. Wij werken samen met speciaal geselecteerde fabrikanten om zo te kunnen garanderen dat we alleen de allerbeste producten leveren.

Olie- en spanenzuigers worden ingezet voor het opzuigen van vloeistoffen die zijn vervuild met kunststof of metaalspanen. Het grote voordeel van deze zuigers is de mogelijkheid om de opgezogen vloeistoffen opnieuw te gebruiken. Vaste stoffen en/of spanen die gezogen worden, komen in een stalen zeef terecht, terwijl de vloeistoffen hier doorheen sijpelen.

Bouwstofzuigers

Master stofzuigers is uw partner als het gaat om een schone werkplek. Op bouwplaatsen en bij bouwactiviteiten komt veel stof vrij. Soms komt er zelfs stof vrij dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Speciaal voor deze omstandigheden heeft Master stofzuiger in overleg met onze speciaal geselecteerde fabrikanten een aantal bouwstofzuigers in het assortiment opgenomen. Deze stofzuigers zijn standaard uitgerust met een veiligheidsfilter HEPA H14. Deze beschermt de gebruiker tegen deze gezondheidsgevaarlijke stoffen.

Onze bouwstofzuigers zijn geschikt voor grove en fijne materialen. Heeft u advies nodig bij de aanschaf van uw bouwstofzuiger? Neem dan contact met ons op. U krijgt direct een medewerker aan de telefoon met technische productkennis, zodat u meteen uw vragen kunt stellen.

Atex gecertificeerde stofzuigers zone 1 en 21

ATEX staat voor ATmosfeer Explosief. De ATEX richtlijn, die in het kort stelt dat er preventieve en beschermende maatregelen moeten worden getroffen tegen mogelijke explosies, geldt voor alle plaatsen waar explosiegevaar kan heersen. De richtlijn omvat gasexplosiegevaar en stofexplosiegevaar. Explosiegevaarlijk gebied is onderverdeeld in verschillende gevarenzones.

In zone 1 is de kans op aanwezigheid van een explosief gasmengsel onder normaal bedrijf groot (tussen 10 en 1000 uur/j). In zone 21 is de kans op aanwezigheid van een explosiegevaarlijke stofwolk onder normaal bedrijf groot (tussen 10 en 1000 uur/j).

Master stofzuigers levert diverse Atex gecertificeerde stofzuigers voor zone 1 en 21.

Atex gecertificeerde stofzuigers zone 2 en 22

In zone 2 is de kans op aanwezigheid van een explosief gasmengsel onder normaal bedrijf gering en slechts gedurende korte tijd (minder dan 10 uur/j). In zone 22 is de kans op aanwezigheid van een explosiegevaarlijke stofwolk onder normaal bedrijf gering en slechts gedurende korte tijd (minder dan 10 uur/j).

Master stofzuigers levert diverse Atex gecertificeerde stofzuigers voor zone 2 en 22.