Hoe koop ik een goede asbeststofzuiger?
12/10/2016
Show all

Wat betekent de ATEX zone die bij mij is vastgesteld?

Indien u werkt met stof- of gasmengsels die mogelijk explosiegevaarlijk zijn dient u een adviesbureau in te schakelen dat kan vaststellen of er sprake is van een ATEX zone en zo ja, welke dat betreft. Vervolgens dient u op basis van de daarvoor geldende richtlijnen een geschikte ATEX stofzuiger aan te schaffen, waarmee u voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan.
We onderscheiden 6 verschillende ATEX zones, aan de hand waarvan u kunt nagaan welke stofzuiger u nodig heeft voor de betreffende locatie. ATEX staat voor ATmospheres Explosibles en is daarmee een Franse benaming voor de Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

6 verschillende zones

Er bestaan 6 verschillende zone-aanduidingen voor de verschillende ATEX omstandigheden. Het gaat om zone 0, zone 1 en zone 2 voor gassen en zone 20, zone 21 en zone 22 voor stoffen. Het gaat dan altijd over de interne ruimte in bijvoorbeeld een machine of een silo. Om de zone te bepalen kijkt het adviesbureau onder andere naar de periode waarin het explosieve gas- of stofmengsel aanwezig is. U dient op basis van het rapport van dit adviesbureau een ATEX stofzuiger binnen de juiste zone aan te schaffen.

Stofzuigers voor iedere ATEX zone

We kunnen u goed van dienst zijn met de verschillende ATEX stofzuiger. Heeft u een stofzuiger voor de ATEX zone 1 of 2 nodig? Dit is het geval wanneer er sprake is van explosiegevaarlijke gassen. Daarnaast kunnen we u goed van dienst zijn met de stofzuigers voor ATEX zone 21 en 22, gericht op de stoffen. Bovendien is het de moeite waard om goed te kijken naar de aandrijving van de stofzuiger. Voor zone 2 en 22 maken we over het algemeen gebruik van een stofzuiger op 230 volt. Een stofzuiger voor ATEX zone 1, 2, 21 en 22 werkt over het algemeen op basis van 380 volt. Eventueel valt er zelfs gebruik te maken van een ATEX stofzuiger op basis van persluchtaandrijving. Dit type aandrijving is beschikbaar voor alle ATEX zones, we adviseren u graag over de voordelen en mogelijkheden daarvan.

ATEX 22 in een ATEX 21 zone

Houd er rekening mee dat het niet is toegestaan om een ATEX zone 22 stofzuiger te gebruiken in een ATEX zone 21. De stofzuiger daarvoor dient aan andere eisen te voldoen en vormt daarmee een uniek product. Dit heeft onder andere te maken met de temperatuurklasse en bijvoorbeeld de IP-beschermingsklasse. We kunnen u op basis van het advies van het adviesbureau goed aangeven welke ATEX stofzuiger er past bij de situatie zoals die bij u is vastgesteld.