Wat zijn kwartsstoffen en waar let ik op bij de aanschaf van een stofzuiger?

Te maken met kwartsstoffen of hiervoor gewaarschuwd en benieuwd wat het precies zijn? Het zijn zeer fijne stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Bijvoorbeeld tijdens de bewerking van natuursteen, betonsteen, kalkzandsteen of zandsteen kan dit type stof vrijkomen.

Een kwartsstof stofzuiger biedt de mogelijkheid de stof op te zuigen en daarmee te voorkomen dat er een te hoge concentratie in de lucht terecht komt. Hier gelden wettelijke normen voor waar u zich als werkgever aan dient te houden. Op die manier zorgt u voor de goede bescherming van uw werknemers die op locatie aan de slag gaan.

Om de hoeveelheid kwartsstoffen in de lucht te beperken kunt u gebruik maken van de speciale stofzuigers die daarvoor beschikbaar zijn. Benieuwd waar u op dient te letten bij de aanschaf? We zetten een aantal handige tips voor u op een rij.

Kwartsstof stofzuiger aanschaffen

Een kwartsstof stofzuiger dient in ieder geval voorzien te zijn van het juiste filter. De juiste keuze is een HEPA veiligheidsfilter. Dit is een filter dat boven het hoofdfilter voor de motor komt te zitten. U zorgt er met een dergelijk filter voor dat u de gevaarlijke stofdeeltjes kleiner dan 0.3 micron kunt filteren. Dit voorkomt dat de stofzuiger deze deeltjes na het opzuigen nog zal uitstoten. Uiteraard kunnen we u meer vertellen over de verschillende filtratiegraden, zodat u daar op basis van de werkzaamheden en de locatie een goede keuze uit kunt maken.

Houd er rekening mee dat een verkeerd type filter gevolgen kan hebben voor de bruikbaarheid van de kwartsstof stofzuiger. Een verkeerd filter kan bijvoorbeeld de zuigkracht laten afnemen, leiden tot hogere onderhoudskosten en werknemers in de directe omgeving in gevaar brengen. Daarnaast adviseren we u graag over het vermogen en de opvangcapaciteit van de stofzuiger, zodat u daar tijdens de werkzaamheden op de gewenste manier gebruik van kunt maken.

Let op: we adviseren het zuigen van vloeistoffen zoveel mogelijk te scheiden van het zuigen van kwartsstoffen. Probeer te bepalen hoe u de stofzuiger vooral zal gaan gebruiken en houd het daar vervolgens bij. Om vloeistoffen te kunnen zuigen is het bijvoorbeeld verstandig om gebruik te maken van een vlottersysteem om kortsluiting te voorkomen. De stofzuigers zitten in de beide situaties dus op een andere manier in elkaar.

De kwartsstoffen afvoeren

Maakt u gebruik van een kwartsstof stofzuiger en zuigt u daarmee de kwartsstoffen op? Het is daarnaast verstandig om na te denken over de afvoer van deze stoffen. Daar gelden geen specifieke richtlijnen voor, we adviseren u gebruik te maken van vuilniszakken of een stofzuiger op basis van een longopac vulsysteem. De beide mogelijkheden bieden u de kans de kwartsstoffen die u opzuigt netjes af te voeren.

Stofzuigers 230V tot 3,5 kW

Bent u op zoek naar een industriële stofzuiger? Dan is Master stofzuigers uw leverancier. Master stofzuigers levert specialistische oplossingen voor elk stofprobleem. Onze 230 V stofzuigers tot 3,5 kW zijn eenvoudig te verplaatsen en zeer wendbaar. Daarom zijn ze uitermate geschikt om te gebruiken voor de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden.

Elke 230 V stofzuiger tot 3,5 kW is standaard uitgerust met een industrieel polyester sterfilter. Er kunnen verschillende andere hoofdfilters geplaatst worden. Ook is het mogelijk om onze 230 V stofzuigers tot 3,5 kW uit te rusten met een extra veiligheidsfilter. De motoren van alle modellen zijn onafhankelijk van elkaar in te schakelen.

Stofzuigers 380V tot 12,5 kW

Onze 380 V stofzuigers tot 12,5 kW zijn makkelijk te bedienen en zijn prima geschikt voor het continu zuigen van zwaardere materialen. Standaard zijn de krachtstroom aangedreven stofzuigers van Master voorzien van een onderhoudsarme ventilator die geschikt zijn voor zware belasting en continu gebruik.

Elke 380 V stofzuiger tot 12,5 kW is standaard uitgerust met een industrieel polyester sterfilter. Er kunnen verschillende andere hoofdfilters geplaatst worden. Ook is het mogelijk om onze 380 V stofzuigers tot 12,5 kW uit te rusten met een extra veiligheidsfilter. De motoren van alle modellen zijn onafhankelijk van elkaar in te schakelen.

Perslucht aangedreven stofzuigers

Bij Master stofzuigers weten we dat de keuze voor de aanschaf en het gebruik van een industriële stofzuiger niet gemaakt kan worden zonder de juiste kennis en informatie. Onze medewerkers zijn specialisten op dit gebied en helpen u graag uw keuze weloverwogen te maken.

Onze perslucht aangedreven (enkele- en dubbele venturi) stofzuigers kunnen droge stoffen en vloeistoffen zuigen. Het grote voordeel van een perslucht aangedreven zuigunit is dat de machines geen elektrische onderdelen of bewegende delen bevatten. Is er geen elektriciteit toegestaan (bijvoorbeeld op plaatsen met een explosierisico), dan zijn perslucht aangedreven stofzuigers een uitkomst. Deze stofzuigers zijn onderhoudsarm, slijtvast en continu inzetbaar.

Vloeistofzuigers

Bent u op zoek naar een industriële stofzuiger die speciaal geschikt is voor het opzuigen van vloeistoffen? Dan is Master stofzuigers uw leverancier. Wij werken samen met speciaal geselecteerde fabrikanten om uw vloeistofprobleem op te lossen.

Wanneer regelmatig vloeistoffen moeten worden opgezogen, is het aan te raden om een stofzuiger te gebruiken die speciaal hiervoor is ontworpen. Nu is de ene vloeistof de andere niet. De keuze voor een bepaalde stofzuiger hangt mede af van de viscositeit van de te zuigen vloeistof. In bepaalde gevallen is wellicht een olie- spanenzuiger een betere oplossing voor u.

Komt u er zelf niet uit, neem dan contact op met Master stofzuigers. U krijgt direct een medewerker aan de telefoon met technische productkennis, zodat u meteen uw vragen kunt stellen.

Olie- en spanenzuigers

Ook op het gebied van olie- en spanenzuigers is Master stofzuigers uw leverancier. Wij werken samen met speciaal geselecteerde fabrikanten om zo te kunnen garanderen dat we alleen de allerbeste producten leveren.

Olie- en spanenzuigers worden ingezet voor het opzuigen van vloeistoffen die zijn vervuild met kunststof of metaalspanen. Het grote voordeel van deze zuigers is de mogelijkheid om de opgezogen vloeistoffen opnieuw te gebruiken. Vaste stoffen en/of spanen die gezogen worden, komen in een stalen zeef terecht, terwijl de vloeistoffen hier doorheen sijpelen.

Bouwstofzuigers

Master stofzuigers is uw partner als het gaat om een schone werkplek. Op bouwplaatsen en bij bouwactiviteiten komt veel stof vrij. Soms komt er zelfs stof vrij dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Speciaal voor deze omstandigheden heeft Master stofzuiger in overleg met onze speciaal geselecteerde fabrikanten een aantal bouwstofzuigers in het assortiment opgenomen. Deze stofzuigers zijn standaard uitgerust met een veiligheidsfilter HEPA H14. Deze beschermt de gebruiker tegen deze gezondheidsgevaarlijke stoffen.

Onze bouwstofzuigers zijn geschikt voor grove en fijne materialen. Heeft u advies nodig bij de aanschaf van uw bouwstofzuiger? Neem dan contact met ons op. U krijgt direct een medewerker aan de telefoon met technische productkennis, zodat u meteen uw vragen kunt stellen.

Atex gecertificeerde stofzuigers zone 1 en 21

ATEX staat voor ATmosfeer Explosief. De ATEX richtlijn, die in het kort stelt dat er preventieve en beschermende maatregelen moeten worden getroffen tegen mogelijke explosies, geldt voor alle plaatsen waar explosiegevaar kan heersen. De richtlijn omvat gasexplosiegevaar en stofexplosiegevaar. Explosiegevaarlijk gebied is onderverdeeld in verschillende gevarenzones.

In zone 1 is de kans op aanwezigheid van een explosief gasmengsel onder normaal bedrijf groot (tussen 10 en 1000 uur/j). In zone 21 is de kans op aanwezigheid van een explosiegevaarlijke stofwolk onder normaal bedrijf groot (tussen 10 en 1000 uur/j).

Master stofzuigers levert diverse Atex gecertificeerde stofzuigers voor zone 1 en 21.

Atex gecertificeerde stofzuigers zone 2 en 22

In zone 2 is de kans op aanwezigheid van een explosief gasmengsel onder normaal bedrijf gering en slechts gedurende korte tijd (minder dan 10 uur/j). In zone 22 is de kans op aanwezigheid van een explosiegevaarlijke stofwolk onder normaal bedrijf gering en slechts gedurende korte tijd (minder dan 10 uur/j).

Master stofzuigers levert diverse Atex gecertificeerde stofzuigers voor zone 2 en 22.