Wat betekent de ATEX zone die bij mij is vastgesteld?

Indien u werkt met stof- of gasmengsels die mogelijk explosiegevaarlijk zijn dient u een adviesbureau in te schakelen dat kan vaststellen of er sprake is van een ATEX zone en zo ja, welke dat betreft. Vervolgens dient u op basis van de daarvoor geldende richtlijnen een geschikte ATEX stofzuiger aan te schaffen, waarmee u voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

We onderscheiden 6 verschillende ATEX zones, aan de hand waarvan u kunt nagaan welke stofzuiger u nodig heeft voor de betreffende locatie. ATEX staat voor ATmospheres Explosibles en is daarmee een Franse benaming voor de Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

6 verschillende zones

Er bestaan 6 verschillende zone-aanduidingen voor de verschillende ATEX omstandigheden. Het gaat om zone 0, zone 1 en zone 2 voor gassen en zone 20, zone 21 en zone 22 voor stoffen. Het gaat dan altijd over de interne ruimte in bijvoorbeeld een machine of een silo. Om de zone te bepalen kijkt het adviesbureau onder andere naar de periode waarin het explosieve gas- of stofmengsel aanwezig is. U dient op basis van het rapport van dit adviesbureau een ATEX stofzuiger binnen de juiste zone aan te schaffen.

Stofzuigers voor iedere ATEX zone

We kunnen u goed van dienst zijn met de verschillende ATEX stofzuigers. Heeft u een stofzuiger voor de ATEX zone 1 of 2 nodig? Dit is het geval wanneer er sprake is van explosiegevaarlijke gassen. Daarnaast kunnen we u goed van dienst zijn met de stofzuigers voor ATEX zone 21 en 22, gericht op de stoffen. Bovendien is het de moeite waard om goed te kijken naar de aandrijving van de stofzuiger. Voor zone 2 en 22 maken we over het algemeen gebruik van een stofzuiger op 230 volt. Een stofzuiger voor ATEX zone 1, 2, 21 en 22 werkt over het algemeen op basis van 380 volt. Eventueel valt er zelfs gebruik te maken van een ATEX stofzuiger op basis van persluchtaandrijving. Dit type aandrijving is beschikbaar voor alle ATEX zones, we adviseren u graag over de voordelen en mogelijkheden daarvan.

ATEX 22 in een ATEX 21 zone

Houd er rekening mee dat het niet is toegestaan om een ATEX zone 22 stofzuiger te gebruiken in een ATEX zone 21. De stofzuiger daarvoor dient aan andere eisen te voldoen en vormt daarmee een uniek product. Dit heeft onder andere te maken met de temperatuurklasse en bijvoorbeeld de IP-beschermingsklasse. We kunnen u op basis van het advies van het adviesbureau goed aangeven welke ATEX stofzuiger er past bij de situatie zoals die bij u is vastgesteld.

Stofzuigers 230V tot 3,5 kW

Bent u op zoek naar een industriële stofzuiger? Dan is Master stofzuigers uw leverancier. Master stofzuigers levert specialistische oplossingen voor elk stofprobleem. Onze 230 V stofzuigers tot 3,5 kW zijn eenvoudig te verplaatsen en zeer wendbaar. Daarom zijn ze uitermate geschikt om te gebruiken voor de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden.

Elke 230 V stofzuiger tot 3,5 kW is standaard uitgerust met een industrieel polyester sterfilter. Er kunnen verschillende andere hoofdfilters geplaatst worden. Ook is het mogelijk om onze 230 V stofzuigers tot 3,5 kW uit te rusten met een extra veiligheidsfilter. De motoren van alle modellen zijn onafhankelijk van elkaar in te schakelen.

Stofzuigers 380V tot 12,5 kW

Onze 380 V stofzuigers tot 12,5 kW zijn makkelijk te bedienen en zijn prima geschikt voor het continu zuigen van zwaardere materialen. Standaard zijn de krachtstroom aangedreven stofzuigers van Master voorzien van een onderhoudsarme ventilator die geschikt zijn voor zware belasting en continu gebruik.

Elke 380 V stofzuiger tot 12,5 kW is standaard uitgerust met een industrieel polyester sterfilter. Er kunnen verschillende andere hoofdfilters geplaatst worden. Ook is het mogelijk om onze 380 V stofzuigers tot 12,5 kW uit te rusten met een extra veiligheidsfilter. De motoren van alle modellen zijn onafhankelijk van elkaar in te schakelen.

Perslucht aangedreven stofzuigers

Bij Master stofzuigers weten we dat de keuze voor de aanschaf en het gebruik van een industriële stofzuiger niet gemaakt kan worden zonder de juiste kennis en informatie. Onze medewerkers zijn specialisten op dit gebied en helpen u graag uw keuze weloverwogen te maken.

Onze perslucht aangedreven (enkele- en dubbele venturi) stofzuigers kunnen droge stoffen en vloeistoffen zuigen. Het grote voordeel van een perslucht aangedreven zuigunit is dat de machines geen elektrische onderdelen of bewegende delen bevatten. Is er geen elektriciteit toegestaan (bijvoorbeeld op plaatsen met een explosierisico), dan zijn perslucht aangedreven stofzuigers een uitkomst. Deze stofzuigers zijn onderhoudsarm, slijtvast en continu inzetbaar.

Vloeistofzuigers

Bent u op zoek naar een industriële stofzuiger die speciaal geschikt is voor het opzuigen van vloeistoffen? Dan is Master stofzuigers uw leverancier. Wij werken samen met speciaal geselecteerde fabrikanten om uw vloeistofprobleem op te lossen.

Wanneer regelmatig vloeistoffen moeten worden opgezogen, is het aan te raden om een stofzuiger te gebruiken die speciaal hiervoor is ontworpen. Nu is de ene vloeistof de andere niet. De keuze voor een bepaalde stofzuiger hangt mede af van de viscositeit van de te zuigen vloeistof. In bepaalde gevallen is wellicht een olie- spanenzuiger een betere oplossing voor u.

Komt u er zelf niet uit, neem dan contact op met Master stofzuigers. U krijgt direct een medewerker aan de telefoon met technische productkennis, zodat u meteen uw vragen kunt stellen.

Olie- en spanenzuigers

Ook op het gebied van olie- en spanenzuigers is Master stofzuigers uw leverancier. Wij werken samen met speciaal geselecteerde fabrikanten om zo te kunnen garanderen dat we alleen de allerbeste producten leveren.

Olie- en spanenzuigers worden ingezet voor het opzuigen van vloeistoffen die zijn vervuild met kunststof of metaalspanen. Het grote voordeel van deze zuigers is de mogelijkheid om de opgezogen vloeistoffen opnieuw te gebruiken. Vaste stoffen en/of spanen die gezogen worden, komen in een stalen zeef terecht, terwijl de vloeistoffen hier doorheen sijpelen.

Bouwstofzuigers

Master stofzuigers is uw partner als het gaat om een schone werkplek. Op bouwplaatsen en bij bouwactiviteiten komt veel stof vrij. Soms komt er zelfs stof vrij dat gevaarlijk is voor de gezondheid. Speciaal voor deze omstandigheden heeft Master stofzuiger in overleg met onze speciaal geselecteerde fabrikanten een aantal bouwstofzuigers in het assortiment opgenomen. Deze stofzuigers zijn standaard uitgerust met een veiligheidsfilter HEPA H14. Deze beschermt de gebruiker tegen deze gezondheidsgevaarlijke stoffen.

Onze bouwstofzuigers zijn geschikt voor grove en fijne materialen. Heeft u advies nodig bij de aanschaf van uw bouwstofzuiger? Neem dan contact met ons op. U krijgt direct een medewerker aan de telefoon met technische productkennis, zodat u meteen uw vragen kunt stellen.

Atex gecertificeerde stofzuigers zone 1 en 21

ATEX staat voor ATmosfeer Explosief. De ATEX richtlijn, die in het kort stelt dat er preventieve en beschermende maatregelen moeten worden getroffen tegen mogelijke explosies, geldt voor alle plaatsen waar explosiegevaar kan heersen. De richtlijn omvat gasexplosiegevaar en stofexplosiegevaar. Explosiegevaarlijk gebied is onderverdeeld in verschillende gevarenzones.

In zone 1 is de kans op aanwezigheid van een explosief gasmengsel onder normaal bedrijf groot (tussen 10 en 1000 uur/j). In zone 21 is de kans op aanwezigheid van een explosiegevaarlijke stofwolk onder normaal bedrijf groot (tussen 10 en 1000 uur/j).

Master stofzuigers levert diverse Atex gecertificeerde stofzuigers voor zone 1 en 21.

Atex gecertificeerde stofzuigers zone 2 en 22

In zone 2 is de kans op aanwezigheid van een explosief gasmengsel onder normaal bedrijf gering en slechts gedurende korte tijd (minder dan 10 uur/j). In zone 22 is de kans op aanwezigheid van een explosiegevaarlijke stofwolk onder normaal bedrijf gering en slechts gedurende korte tijd (minder dan 10 uur/j).

Master stofzuigers levert diverse Atex gecertificeerde stofzuigers voor zone 2 en 22.